Workshops 2025

Foredrag

Den syngende krop ved Dy Plambeck

Torsdag 20-21:30

I Danmark har vi en særdeles stærk fællessangstradition. Der er sågar nogle, der ener, at danskerne har opfundet fællessangen. Det kan ikke videnskabeligt bevises. Måske er det også mere et udtryk for, at den danske kultur inden for fællessang er helt unik. Sang er musik, der skabes med åndedrættet. Den fødes i kroppen. Hvert menneskes sang lyder forskelligt ligesom hvert menneskes stemme. Sangen forbinder det fysiske i mennesket med det psykiske, det følelsesmæssige. Man kan sige, at den rummer hele mennesket. Hvad sker der med kroppen? Og hvad sker der med fællesskabet?

Dy Plambeck er kendt som en af sin generations mest betydningsfulde forfattere. Hun har skrevet en række anmelderoste og prisvindende romaner og har de sidste ti år været med til at forny fællessangstraditionen med sange som “Hold håbet op” og “Skybrud” der er optaget i en lange række sangbøger herunder også Højskolesangbogen. Dy Plambeck har siddet i redaktionsudvalget for den nyeste udgave af Højskolesangbogen og for Højskolesangbogen for børn.

Kroppen i litteraturen ved Trisse Gejl

Fredag 13-15

Sidder teksten i kroppen eller i hjernen?

Refleksioner over at arbejde med skrivegrupper, hvor kroppen som spiseforstyrret, trans, PTSD-ramt, hjemløs eller med såkaldt normale mennesker indgår.

Trisse er skønlitterær forfatter med noveller, essays og romaner bag sig, skriveunderviser i Center for Kunst og Mental Sundhed og på egen skriveskole Tekstura

Kroppen I verden – World Building ved Simon Jon Andreasen

Torsdag 12:30-14:00

En masterclass i storyworlds!

Her lærer du om hvordan universtænkning kan bruges på tværs af litteratur, bøger, spil, teater, og film, og hvor du får nogle praktiske værktøjer til at udvikle universer i samarbejde med børn/unge/ og/eller kolleger der arbejder med andre medier og kunstformer end dig selv.

Simon Jon Andreasen er radio, film, tv og spil -instruktør og er lige nu igang med et fireårig kunstnerisk phd om storyworlds op den Norske Film, TV og Spil skole (Hæyskolen Innlandet). Simon underviser på kunstskoler over hele verden og har tidligere ledet animations instruktørlinjen og det danske spilakademi Dadiu på den Danske Filmskole

Workshops

Den performative krop ved Sisse Gram de Fries

Torsdag 14:30-17:30 og fredag 9:30-12:30

Hvad sker der, når vi lader kroppen fortælle? Kroppen er så uendeligt meget klogere end hjernen. Sisse bruger sin 15 års erfaring med improvisation til at slukke for “voksen-hjernen” og vække vores performative krop! Det er ikke til at sige, hvad der præcis kommer til at ske. Men to ting er sikkert. Vi skal grine og det er kroppen der fortæller historien. Et trygt arbejdsrum og lattergaranti er to ting, som underviseren tør love!

Sisse Gram de Fries er 2 x danmarksmester i impro comedy og har optrådt på alle landet store scener med impro-shows! Hun arbejder professionelt med improviseret fortælling på TV, podcasts, teaterscenen, comedy-scenen og i podcasts. Sisse er uddannet cand. mag. journalistik og i improvisation på Second City Academy i Chicago. 

Den transformative krop ved Gry Stokkendahl Dalgas

Torsdag 14:30-17:30 og fredag 9:30-12:30

Min workshop søger at imødekomme undervisere, der ikke føler sig tilstrækkeligt vidensmæssigt klædt på, eller som er usikre på, hvordan man håndterer tekster med queer emner. Som underviser kommer man uforvarende nemt til at behandle teksten anderledes end andre tekster, man har læst. Grundlæggende er en elev, der skriver om queer emner ikke anderledes end andre elever, der skriver ind i et særligt vidensfelt. Det kunne for eksempel være tekster, der rummer særviden om fysikken, botanikken, et særligt fodboldhold eller en historisk periode. Det eneste, man som underviser skal gøre, når man står over for en tekst med queer emner, er at gøre det, man altid gør: Læse teksten, give den kritik, se dens muligheder og hjælpe teksten på vej. Jeg kan, i løbet af de toenhalv time workshoppen varer, ikke helt fjerne eventuelle vidensmæssige udfordringer, men jeg kan måske afhjælpe dem en smule ved at tilbyde en introduktion til queer litteratur med fokus på dens litteraturhistorie og de stilmæssige træk, der ofte er blevet forbundet med queer skrift.

Den politiske krop ved Shadi Angelina Bazeghi

Torsdag 14:30-17:30 og fredag 9:30-12:30

Under overskriften Your body is poetic, Your body is political / My body is not My own business skal vi tale om kroppens markedsværdi som udtryk for enten kultur eller natur og arbejde med den poetiske og politiske krop. 

Shadi Angelina Bazeghi er digter, oversætter, underviser og medredaktør af det tværnordiske litterære tidsskrift,  Kritiker. Bazeghi er uddannet fra Forfatterskolen og har desuden læst Astronomi på København Universitet. Hun har bl.a. fungeret som manuskriptvejleder på kandidatprogrammet i litterär gestaltning ved Göteborg Universitet. 

Den meditative krop ved Peter Høeg

Krop og bevidsthed i den kreative proces

Torsdag 14:30-17:30 og fredag 9:30-12:30 (workshoppen foregår over begge dage)

At skrive kreativt er også en fysisk handling.

Når vi gør os dette klart, har vi mulighed for at få en større del af også vores kropslighed ind i og bag skriften.

Samtidigt indstiller vi vores bevidsthed på en særlig måde når vi skriver: På den ene side er vi intenst opmærksomme udadtil, på ordene og skriften.

Men samtidigt er vi åbne i den modsatte retning, indad mod den kilde i os selv hvorfra kreativiteten strømmer.

Den sidste del, indadrettetheden, er vi sjældent opmærksomme på.

I denne korte workshop kan vi naturligvis ikke nå en bare nogenlunde fyldestgørende udforskning af forholdet mellem kreativ skrift, krop og bevidsthed. Dette forhold er, som vi alle véd, et emne vi kan bruge et helt liv på at udforske.

Men indstiller vi os med en slags ydmyghed overfor emnet, kan vi måske sammen få nogle meningsfulde timer hvori vi foretage nogle enkle øvelser som sammenfører kropsbevidsthed, kreativitet og en meditativ lytten indad.

Og på denne måde få nogle smagsprøver på temaerne.

Jo mere afspændt, venlig, legende og ikke-vurderende en atmosfære vi kan tilvejebringe, des bedre vilkår får kreativiteten – og for vores kontakt med hinanden.

Så vi vil bestræbe os på sammen at tilvejebringe en sådan atmosfære.

Du skal, hvis du ønsker at deltage, indstille dig på at vi kommer til at bevæge os, at vi kommer til at gennemføre korte skriveøvelser og at læse resultaterne højt for hinanden, og at vi kommer til at bevæge os meditativt indad.

Jeg glæder mig til at møde jer

Peter Høeg er mag.art, forfatter og underviser i det område hvor meditation, kreativitet og empati interfererer. Han er medstifter af Foreningen Børns Livskundskab og medforfatter til bogen Empati – det som holder verden sammen. Han er del af Vækstcenterets faste undervisergruppe og underviser desuden på platformen Kontemplation.dk